Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Sophie en Indra: “Privacy houdt niet op met de implementatie van de AVG, integendeel”

BlogLegal / 01-09-2020

Constant nieuwe opdrachtgevers, waar mogelijk de hort op en toch focus houden op één onderwerp. Hoe doe je dat? En vooral: hoe is dat? Deze twee privacy-experts van EIFFEL Legal Office vertellen er graag over.

“Ja, grappig is dat eigenlijk,” vindt privacy consultant Sophie Simons. “Mensen denken dat privacy bij de meeste organisaties wel ophoudt met de implementatie van de AVG. Terwijl het een alles omvattend onderwerp is, waar we echt nog wel een tijdje zoet mee zijn.” 

Sophie’s collega Indra van der Wolf is het daar helemaal mee eens. “Privacy is gewoon een essentieel onderwerp voor gemeenten en bedrijven. Het raakt bijna alle facetten en processen van een organisatie - en dat wordt denk ik alleen nog maar meer.” 

Het aanbod van interessante opdrachten, maar ook (en vooral) de inhoud van het werk als privacy consultant bij EIFFEL, maken dat Sophie en Indra ook willen dat andere juristen dit werk gaan doen. Mits deze mensen uit het juiste hout zijn gesneden. Want het werk vraagt om flexibiliteit en iemand die zich gemakkelijk binnen organisaties kan bewegen.

Hoe is dit allemaal begonnen?

Eigenlijk was ze al wat om zich heen aan het kijken, maar het was een gesprek met een oud-collega op een foodtruck-festival, dat Sophie bij EIFFEL  bracht. “Ik heb Internationaal en Europees recht gestudeerd in Nijmegen. Dat paste helemaal, want daarvoor mocht ik ook een deel van de studie in het buitenland doen. In mijn geval was dat Spanje. Naast mijn studie werkte ik voor financiële dienstverleners. Het leek na mijn studie dan ook niet meer dan logisch om aan de slag te gaan in de financiële wereld. Interessant, maar de overstap naar EIFFEL leek me nog interessanter. Ik werd via EIFFEL direct in het diepe gegooid en werd ingezet bij allerlei financiële instellingen, maar later ook bij andere organisaties. Meer dan een beetje afwisselend dus en vier jaar later bevalt me dat nog steeds erg goed.” 

“Gelukkig maar, want we zijn juist nu bezig met de verdere ontwikkeling en groei van onze dienstverlening “ vindt Indra. Zijn carrière bij  noemt hij zelf ‘al heel erg lang’. “Als juridisch consultant werk je vaak op projectbasis. Dat betekent soms ook veel reizen, en afwisseling. Daar moet je maar net van houden, ook voor de lange termijn. Niet iedereen heeft daar zoveel plezier in als ik, vaak zie je dat mensen na een paar jaar bijvoorbeeld liever kiezen voor een meer vaste stek..” 

Het projectmatige werken spreekt Indra nog evenveel aan als tien jaar geleden. “Daarbij is het ook nog uitdagend dat ik me kan specialiseren op het gebied van privacy en op niet-juridische vaardigheden. Ik heb er ook new business en sales taken bij. Dat had ik tien jaar geleden dus niet kunnen bedenken. Maar sluitende zakelijke voorstellen schrijven, net dat stukje verder kijken dan alleen de juridische zaken om een klant te verassen, dat maakt het werk nog interessanter en past goed bij mij.”


Privacy als speerpunt

Als juridisch consultant met de specialisatie privacy, mogen Indra en Sophie dagelijks verschillende klanten helpen met hun vraagstukken. Gemiddeld werken ze voor twee tot zes verschillende klanten tegelijk.
“Dat kan dus prima, “ vindt Sophie. “Zeker omdat het onderwerp privacy heel universeel is en elke organisatie ermee te maken heeft. De regels zijn hetzelfde, maar meestal heeft een segment nog extra specifieke regelgeving. Daar houden we rekening mee in ons advies. Mijn ervaringen bij de verschillende organisaties, versterken elkaar dan ook nog eens. Wat ik bij de ene organisatie al heb geleerd, kan ik bij een andere soms direct toepassen.”

“Dat wil dus niet zeggen dat alle vraagstukken hetzelfde zijn!” merkt Indra op. “We kijken naar privacy aspecten, maar ook hoe we die op een passende manier kunnen implementeren, zodat de business ook verder kan. En het is een vakgebied dat heel divers is; van persoonsgegevens, tot datavraagstukken, tot en met het stroomlijnen van processen binnen een organisatie. Alles raakt privacy.”

“Soms zie je dat mensen al die privacyregels ervaren als een belemmering,” meent Sophie. “Maar het is dan aan ons om te laten zien dat er juist heel veel mogelijkheden zijn en het nuttig is om privacy mee te nemen in het proces. Betrek je privacy tijdig , dan ga je juist de goede kant op en scheelt het je later veel tijd."

De rollen die Indra en Sophie vervullen bij de diverse opdrachtgevers verschillen daarbij ook continue. “Bij de een ben ik meer uitvoerend bezig, de andere klant wil vooral advies en soms helpen we mee met het privacy-proof inrichten van een applicatie. Mensen roepen het wel vaker over hun werk, maar letterlijk geen dag is voor ons hetzelfde .”

Persoonlijke ontwikkeling en kennis opdoen

Zoveel verschillende opdrachtgevers, dat klinkt nogal hectisch. Hoe zorg je dat je daar tegen bestand bent en blijft?  “Haha, ja de work-life balans is natuurlijk een onderwerp om rekening mee te houden. Maar een beetje flexibel omgaan met je tijd, is ook gewoon wat hoort bij deze tak van sport,” stelt Sophie nuchter. 

“Er zijn heus weken dat we overwerken, zeker als je daarnaast ook nog opleidingen volgt of geeft bij EIFFEL, of extern΅ vertelt Indra. “Dat is wel de uitzondering en niet de regel. De organisatie en het werk zijn flexibel genoeg, dus je kunt je overuren op een ander tijdstip vaak weer compenseren.”

“Als je hebt laten zien dat je een professionele houding hebt, is het inderdaad geen enkel probleem dat je je tijd zelf indeelt,” beaamt Sophie. “We zijn een soort van zelfstandig ondernemers, maar wel met het comfort van een organisatie met een netwerk van collega’s die altijd bereid zijn om kennis en ervaringen te delen. In samenspel met EIFFEL creëren we kansen voor nieuwe opdrachten voor onszelf en collega’s."

 

“Precies dat maakt EIFFEL denk ik ook zo interessant voor jonge juristen, maar ook voor degenen die al wat meer ervaring hebben. Je krijgt op zoveel manieren mogelijkheden om je te ontwikkelen,” vindt Indra. “Zowel inhoudelijk, als op persoonlijk vlak. Kansen worden je niet zomaar toegeworpen binnen EIFFEL. Je moet je wel duidelijk laten zien en vertellen waar je naartoe wilt. Ook dat hoort bij het ondernemend werken natuurlijk.”

Sophie is het daar helemaal mee eens. “Het klinkt misschien een beetje cliché. Maar, ik vind mijn werk hartstikke leuk en eigenlijk gun ik elke jurist met ondernemingszin zo’n baan als de onze.”

 

ZIJN WIJ DE volgende stap in JOUW CARRIÈRE?

JUNIOR JURIST ARBEIDSRECHT  

Geen dag is hetzelfde: het ene moment verdedig je een particulier klant in verband met het onterecht ingediende ontslagverzoek. Het andere moment geef je een zakelijke klant of overheidsinstantie een arbeidsrechtelijk juridisch advies.

JURIST PRIVAATRECHT  

Innovaties, veranderde wet-en regelgeving en mondige burgers zorgen voor een boeiend juridisch speelveld in diverse rechtsgebieden, zoals het privaatrecht.