Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Mark Tijms bouwde mee aan een dashboard voor MN Vermogensbeheer

KlantcaseAnalytics / 27-03-2020

Begin 2019 leverden wij voor MN Vermogensbeheer een geavanceerd managementdashboard op, het prachtige resultaat van een soepele samenwerking tussen EIFFEL Process en MN Operations/Asset Servicing. Mark Tijms, consultant process & analytics, vertelt hoe hij dit project heeft ervaren.

Over de klant

MN is een van de grootste pensioenuitvoerders en vermogensbeheerders van en voor Nederlandse pensioenfondsen. De twee grootste pensioenfondsen waarvoor MN haar diensten uitvoert zijn PMT en PME. MN voert integraal vermogensbeheer uit voor negen Nederlandse institutionele klanten met een totaal vermogen van ruim € 130 miljard.

Binnen MN Vermogensbeheer is het vijftienkoppige team Asset Servicing, onderdeel van de afdeling Operations, verantwoordelijk voor het verwerken van alle transacties, betalingen en andere financiële afwikkelingen die niet automatisch door het systeem verwerkt kunnen worden.

Van data naar inzicht

"Realiseer een oplossing voor Asset Servicing om de data van alle transacties te transformeren naar bruikbare inzichten." Met deze vraag kwam MN Vermogensbeheer bij EIFFEL. De nieuwe manager wil verbeterinitiatieven funderen met data, om zo beter te sturen op output en de resultaten van het team continu te verbeteren. Samen met de klant besloten we dat een dashboard de gewenste inzichten kon geven, en dat dit dashboard in Microsoft Power BI gebouwd zou worden.

Het EIFFEL-team

Een projectteam met een Power BI Specialist, twee consultants process en analytics en een projectleider werd samengesteld. Als een van de consultants leverde Mark Tijms vier dagen per week een belangrijke bijdrage aan dit project. Eén dag per week gebruikt hij om zichzelf verder te ontwikkelen met de nieuwste datatechnieken en om samen met collega's de dienstverlening van EIFFEL verder te verbeteren.

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Bij EIFFEL krijg je het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om je werk naar eigen inzicht vorm te geven. Samenwerken, leren van en met je collega's en focus op resultaat staan daarbij voorop.

Mark: "Net zoals in een sportteam, heeft iedereen in het projectteam van EIFFEL zijn eigen rol en specialisme. Elk teamlid levert dus een belangrijke bijdrage aan het succes van het project. Natuurlijk ook de klant zelf, dus er wordt intensief samengewerkt. Bij MN werkten we met een planbord met zo concreet mogelijke acties. Wekelijks hielden we refinementsessies met de klant, waardoor de verwachtingen continu goed werden gemanaged."

Het resultaat

Eind januari werd het dashboard opgeleverd. De medewerkers die het moeten gebruiken, werden getraind. En ook de gebruikersdocumentatie werd verzorgd door het team van Mark.

Op het dashboard kan Asset Servicing de actuele cijfers en percentages voortaan zelf aflezen op managementniveau, operationeel niveau en zelfs op transactieniveau. Door de koppeling met het bronsysteem Dimension wordt het dashboard automatisch bijgewerkt. Dit helpt de manager beter sturen op output en verbeterpunten afleiden uit de data.

Project opgeleverd, en wat nu?

De oplevering van een project is altijd een mooi, maar ook spannend moment. Werkt de oplossing naar behoren? Is alles goed overgedragen? Heeft de klant genoeg kennis om er zelf mee aan de slag te gaan? Mark: "Het is altijd jammer als onze inzet stopt, als het project klaar is. We hebben maanden intensief samengewerkt en samen gezorgd dat de klant er zelf mee verder kan. En nu is het aan de klant om het dashboard daadwerkelijk te gebruiken, het levend te houden binnen de afdeling. Soms komt er nog een vervolg op een project, maar bij MN vonden ze het tijd om het roer zelf over te nemen."

Doen waar je blij van wordt

Mark: "In dit project heb ik echt kunnen doen waar ik blij van word: creatieve oplossingen bedenken, klanten en collega's helpen met hun uitdagingen en kennis overdragen door trainingen te geven. Waar ik trots op ben? Dat we samen met de EIFFEL-collega’s en het team van MN hebben opgeleverd wat we aan het begin van deze opdracht voor ogen hadden. We hebben goed samengewerkt en geen moment discussie gehad over de output en verwachtingen van de klant."

Blijven groeien

Of je nou net bent gestart of al meer ervaring hebt, bij EIFFEL doen we er alles aan om te zorgen dat je blijft groeien. Als junior loop je bijvoorbeeld mee met een meer ervaren collega. Natuurlijk begeleiden we je daarbij goed. In het project bij MN had Mark voor eerst een coachende rol: "Ik mocht een collega meenemen en hem on the job meer te leren over data-analyse, dashboarding, enzovoorts. Best lastig in het begin, maar een mooie gelegenheid om mijn coachingskills te ontwikkelen. Dat mijn collega heel open was in zijn feedback richting mij en zelf openstond voor kritiek, heeft me goed geholpen."