Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Robin Schenk: “Ik hoop dat de steile leercurve bij EIFFEL mij en mijn collega’s nog op mooie plekken brengt"

BlogFinance / 17-03-2023

De in Arnhem woonachtige Robin Schenk is 48 jaar oud en leeft zijn tweede leven bij EIFFEL. In 2000 kwam hij rechtstreeks uit de schoolbanken om zijn loopbaan bij de organisatie vorm te geven. Na zeven jaar vertrok hij, om vervolgens in 2021 weer aan boord te stappen als consultant bij de Business Unit Lokale Overheid: Finance en Bedrijfsvoering.
 

“Toen ik bij EIFFEL landde in 2000 heb ik ontzettend veel geleerd en mogen ontdekken. Op persoonlijk vlak groeide ik, maar ook op de inhoud werd ik vele malen sterker. Doordat ik destijds veel ervaring had opgedaan kon ik ervoor kiezen om bij een klant van EIFFEL in dienst te treden. Dit gaf mij in de tijd van een jong gezin en een verhuizing de benodigde ruimte om mijn loopbaan op een andere manier voort te zetten. Ik heb een aantal jaren bij die klant gewerkt en ben nog bij een ander consultancybedrijf aan de slag gegaan, maar EIFFEL bleef in mijn gedachten. Toen EIFFEL een aantal jaren geleden een data-analysecentrum overnam, was voor mij de cirkel rond. Ik kon niet wachten om bij te dragen aan de groei van de organisatie op het gebied van datagedreven werken.”

Innovatie staat centraal

“De mix van digitalisering en finance, in combinatie met de ontwikkeling van een nieuw team, was de trigger om overstag te gaan. Ik werd gevraagd om mee te bouwen en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Teams uitbouwen, innovatie, werken met data en toffe klantportfolio’s: alles wat ik belangrijk vind in mijn werk. Ik zit nu op opdracht bij gemeente Amsterdam, waar ik werk als Business Controller bij de directie digitalisering en innovatie. Een gemeente die durft te innoveren en veel vraagt, dat maakt alles nog nét wat leuker.”

Maatschappelijke impact

“Ik bekleed deze functie nu al bijna twee jaar, maar toch vervul ik meerdere rollen. Ik pas op de winkel en help mee met de verbouwing, in mijn rol als Business Controller. Samen met het team werk ik met cijfers en het geven van duiding aan de cijfers. We kijken naar de ontwikkelingen in financiële data, de betrouwbaarheid en naar de relevantie; zijn zaken nou goed of slecht gerelateerd aan het behalen van businesswaarde? 

Mijn hele leven word ik al gedreven door het verschil maken. Bij gemeente Amsterdam kan ik echt zeggen dat ik impact mag maken, ook op maatschappelijk vlak. Ik zorg er mede voor dat elke euro belastinggeld maximaal bijdraagt aan de realisatie van maatschappelijke doelen. Zo help ik als Business Controller mee in de opgave ‘Iedere Amsterdammer financieel gezond’. Door mijn werk met financiële data weet ik aan welke knoppen we kunnen draaien om meer impact te maken.”

Maximale ontwikkeling

“EIFFEL is voorblijven, niet bijblijven. Als persoon heb ik ook die drang om dingen niet goed, maar béter te doen. En dan denk ik niet alleen aan rendement, maar ook aan, hoe werken we samen? Hoe delen we kennis? Hoe creëren we een situatie, waarbij openheid en leergierigheid centraal staan? Bij EIFFEL word je hier maximaal in gefaciliteerd. Dit, in combinatie met de topsportmentaliteit van de organisatie, maakt dat ik mij hier volkomen thuis voel. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen beter op hun plek zitten bij de werkgever. Om te beginnen autonomie: jezelf mogen zijn en jezelf ontplooien is essentieel. Een werkgever of opdrachtgever moet je deze ruimte gunnen, zodat jij de ruimte kan pakken. Daarbij is uiteraard bekwaamheid belangrijk. Jezelf maximaal blijven ontwikkelen; niet alleen in je vakgebied, maar ook in je persoonlijke competenties. Tenslotte is verbondenheid goed voor de binding met de organisatie én je collega’s. EIFFEL organiseert hiervoor veel samenwerkingsdagen en sportieve teambuildingsactiviteiten. Zo deed ik vorige week mee aan de 3x3 Basketbal Vitality Challenge".

Data is key

“Werken met data binnen het vakgebied van Finance en Control is mijn specialiteit. Ik help opdrachtgevers om inzicht te krijgen in vraagstukken door te werken met databestanden. Door essentiële data te ontsluiten in bijvoorbeeld dashboards, maak ik het visueel en dat helpt enorm om zaken gestructureerd en inzichtelijk in kaart te brengen. Veel van mijn collega’s in financiële functies kijken naar gisteren en vandaag, door bezig te zijn met jaarrekeningen en maandafsluitingen. Ik probeer ook te kijken naar de toekomst, trends en ontwikkelingen. Hoe een organisatie hierop kan anticiperen en meer fact based besluiten kan nemen bij het bereiken van haar doelstellingen. Door clean data op de juiste manier in te zetten, kan je zien hoe het met bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de woningmarkt gaat of welke segmenten van de bevolking onder de armoedegrens komen en welke acties dit kunnen voorkomen. Uiteraard heb je ook te maken met persoonsgegevens en strenge privacy protocollen, maar dat houdt het uitdagend om het juiste te blijven doen en je morele kompas ook op scherp te houden.”

Reflecteren maakt je beter

“Zelf reflecteer ik graag als professional, maar het is ook nog eens noodzakelijk in je rol als mens. Je hebt een rugzak aan ervaringen en verhalen. Door in al die verschillende keukens een kijkje te nemen, weet je wat wel en niet werkt en waarom. Continu ben je onderweg en neem je alles in je rugzak mee. Hierdoor kan reflecteren steeds makkelijker en sneller en word je alsmaar meer ervaren. Beantwoord de vraag achter de vraag en dan zit je op de juiste weg. Ik haal regelmatig de boeken van Jaap Boonstra aan over verandermanagement in organisaties. Dit zou wat mij betreft verplichte kost moeten zijn, want je leert zo door de eerste laag heen te kijken en de patronen achter de schermen te herkennen.”

Toekomst bij EIFFEL

“Eén ding waar ik van overtuigd ben: tel je zegeningen. Ik heb het geluk om al die jaren mijn werk met veel plezier te doen. Het lijkt mij leuk om eens met het team een paar dagen de natuur in te trekken, zodat we elkaar echt leren kennen in een setting waar het erop aan komt. EIFFEL heeft een bepaalde stabiliteit en stevigheid verworven, door de jaren heen. Ze hebben zich aangepast aan het tijdsgewricht. De diversiteit, inclusiviteit en ambitie zit in de bedrijfscultuur verweven. Het is een bijzondere dynamiek en de sky is echt the limit. Ik hoop dat de steile leercurve bij EIFFEL mij en mijn collega’s nog op mooie plekken brengt.”