Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Wouter van Elburg: “Het speelveld van de energietransitie begrijpen is belangrijk voor elke consultant"

Blog / 13-11-2023

Sinds Wouter zijn master in Strategic Innovation Management aan de Rijksuniversiteit Groningen voltooide, heeft hij zich gespecialiseerd in het complexe veld van transportschaarste en congestiemanagement. Nu, als consultant bij EIFFEL, is zijn inhoudelijke expertise goud waard. Hij volgt samen met andere Eiffelaars het Executive Energy Program aan de University of Groningen Business School (UGBS). "Dit programma biedt een compleet overzicht van de energietransitie, met een focus op het Nederlands energiebeleid. Het geeft me overzicht in een complexe transformatie."

Wat betekent de energietransitie voor jou?

“Voor mij is het een essentieel onderdeel van de grootste uitdaging waarvoor wij nu als mensheid staan. Hoe brengen wij onze behoeften in balans met wat de aarde ons kan geven? Een uitdaging die ik erg belangrijk vind en waar ik mij zorgen over maak. Werken binnen de energietransitie, in welke hoedanigheid dan ook, betekent een bijdrage leveren aan die enorme uitdaging. Dat betekent dat mijn werk ertoe doet.”

Waarom heb je gekozen voor dit opleidingsprogramma?

“Ik heb diepgaande interesse in het reilen en zeilen van de energietransitie. Niet alleen persoonlijk, maar ook als professional wil ik begrijpen hoe de transitie werkt. Vanuit mijn huidige rol als kennishouder is het belangrijk om het grotere geheel te kunnen overzien en te kunnen begrijpen. Dat is normaal gesproken ook waar mijn kracht ligt. Maar in de complexe energietransitie is het lastig om overzicht te houden. Het programma sluit hier heel goed bij aan, omdat het een totaalbeeld van de energietransitie schetst.”

Wat is de meerwaarde van dit programma?

“Het Executive Energy Program biedt een diepgaand inzicht in hoe de energietransitie is gestructureerd, van wereldwijde trends tot specifiek Nederlands energiebeleid. Het geeft me overzicht en begrip in een anderszins complexe transformatie. Het programma biedt mij concrete kennis over onderwerpen als energiehandel, onbalans en congestie. Deze kennis is cruciaal voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor kan ik beter inschatten welk beleid ik moet voorstellen, rekening houdend met allerlei externe factoren die van invloed kunnen zijn.”

Wat is het hoogtepunt van dit programma tot nu toe?

“De lessen van de UGBS zijn een absoluut hoogtepunt. Het spreekt voor zich dat ik de materie als zeer interessant beschouw, maar het inhoudelijke aspect krijgt meer dan voldoende aandacht. Er zijn zowel externe sprekers als docenten van de RUG betrokken, waaronder een oud-docent van mij. Dat is natuurlijk een leuk weerzien! De interactie met collega’s uit de verschillende Business Units van EIFFEL is ook verrijkend. De perspectieven van anderen op dit complexe topic hebben mij positief verrast. Hoe verschillender die perspectieven zijn, hoe meer ze er voor zorgen dat je uit de bubbel van je eigen specifieke vakgebied komt.”

Hoe zie jij de rol van de toekomstige energieconsultant voor je?

“De energietransitie is een complexe, multidisciplinaire uitdaging, die zelf continu in beweging is. De kennis en ervaring die je opdoet, worden steeds waardevoller naarmate de sector evolueert en jij mee evolueert. Als consultant moet je je daarom altijd blijven ontwikkelen en daar draagt dit programma sterk aan bij.”

Zou je anderen dit programma aanraden?

“Absoluut. Het speelveld van de energietransitie begrijpen is belangrijk voor elke consultant. Dat kan zijn vanuit persoonlijke motivatie - om een verschil te maken - of vanuit professioneel standpunt. Ook mensen die meer aan de organisatiekant zitten hebben er echt wat aan om het inhoudelijke totaalplaatje in beeld te krijgen. Welke pionnen zijn er allemaal? En welke zijn in beweging of juist niet? Al met al een geweldige toevoeging op het CV van een professional die zich bezighoudt met de energietransitie.”

Iets voor jou? Als je jouw carrière een boost wilt geven in de rol van projectmanager of programmamanager binnen de Business Unit Energie & Transitie dan is dit premium programma een onmisbare stap! Klik hier voor meer informatie.