Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

“Terwijl ik meewerk aan gebiedsontwikkeling, ontwikkel ik mijzelf ook!”

BlogLegal / 29-08-2022

Lydia Eijkelestam is een kleine vijf jaar werkzaam bij EIFFEL. Ze is het traineeship, direct na het afronden van haar studie, ingestapt. Ze woont sinds kort samen met haar vriend in Utrecht, waar ze in haar vrije tijd vaak aan yoga doet, een bootcamples volgt of het Filmhuis induikt. “Ik ben begonnen op dossiers over grondgebruik, wat ik leuk vond, maar voor mij had dit te weinig diepgang. Na een jaar kreeg ik de mogelijkheid om voor Grondzaken te gaan en ik wil voorlopig echt niet meer anders. Doordat een collega van mij destijds handjes tekort had op een opdracht inzake Grondzaken, mocht ik hem komen ondersteunen. Hierdoor deelden we de werklast, maar kon hij als Senior mij direct meer leren over de kneepjes van het vak.”
 

Grotius Specialisatieopleiding

“Doordat ik meer ervaring opdeed onder de vleugels van EIFFEL, kon ik bij opdrachtgevers ook steeds vaker stappen maken. Het is een specifiek werkgebied, dus bij elke nieuwe opdracht leer je weer iets nieuws. Momenteel volg ik de opleiding ‘Onroerend Goed’ van de Grotius Academie. Dit is een intensieve en gerenommeerde opleiding, die mijn collega Nils  ook gevolgd heeft. Ik leer er enorm veel en heb zeker een streepje voor op de ervaring van concurrenten. Doordat ik ook in de praktijk dit werk doe, leg ik steeds beter verbanden en kan ik merken dat ik een groei doormaak. Heel tof!”

Gebiedsontwikkeling en Didam

Grondzaken is een veelomvattende tak van sport, dus waar ligt bij jou de focus? “Ik houd mij voornamelijk bezig met gebiedsontwikkeling. De grotere woningbouwprojecten, zoals transformaties van bedrijventerreinen, het omtoveren van kantoren naar plekken om te wonen en de ontwikkeling van nieuwe wijken. Ik doe ook nog kaveluitgifte, waarbij we bedrijfs- en woningbouwkavels verkopen aan ondernemers en particulieren.”

Jouw collega Edward  heeft veel te maken met het Didam-arrest. Is dit bij jou ook een actueel onderwerp? “Absoluut. Het Didam-arrest is een uitspraak van de Hoge Raad, dus het geldt met terugwerkende kracht. Situaties in het verleden zijn niet altijd volgens de Didam-richtlijnen ontwikkeld, dus dan moeten we beoordelen hoe we hiermee omgaan. Wat zijn de kansen en risico’s?”

Huidige opdracht

“Mijn huidige opdracht is bij een middelgrote gemeente in, waar ik mij met name bezighoud met gebiedsontwikkeling. Deze gemeente is gevestigd in metropoolregio Amsterdam, dus we hebben te maken met een gigantische woningbouwopgave en een grote druk en ambitie om te ontwikkelen. Ik vind dit een hele fijne, uitdagende plek om te werken. Een andere opdracht die mij is bijgebleven is bij een kleine gemeente op de Veluwe. Ik had toen nog maar een klein beetje grondzakenervaring en was de enige jurist Grondzaken. Hierdoor kwam alles bij mij terecht en moest ik enorm veel onderzoeken, zoals de juridische kaders binnen het Jachtrecht. Dat dan alles uiteindelijk helemaal goedkomt en je stevig in je schoenen komt te staan, dan geeft een goed gevoel!”

Dynamiek, afwisseling en uitdaging bij EIFFEL

Grondzaken, werk je dan veel zelfstandig? “Je werkt wel veel zelfstandig, maar ook enorm veel in teamverband, bijvoorbeeld in projectgroepen. Daarbij zijn er veel stakeholders die erbij komen kijken. Bij een project in de gebiedsontwikkeling heb je te maken met een ontwikkelaar, die meestal de eigenaar van de gronden is. Ook krijg je te maken met de Omgevingswet, waar participatie steeds meer aan de orde van de dag is. Op allerlei gebieden is regelgeving relevant, dus ook de Rijksoverheid is een belangrijke stakeholder. Met al die partijen die invloed uitoefenen op jouw werk, kun je je voorstellen dat het een dynamisch vakgebied is!”

En dat vind je ook het leukste, aan je enthousiasme te horen? “Ja, ik houd van die dynamiek en de afwisseling. Je werkt mee aan iets groters, wat ook nog eens enorm actueel is en dat er dan ook nog een maatschappelijke behoefte van toepassing is, maakt het nóg interessanter. Grondzaken is heel breed, want er komt van alles bij kijken, maar het is ook specifiek, door de niche binnen de wet- en regelgeving.”

Hoe ziet jouw toekomst in Grondzaken eruit? “Voorlopig blijf ik absoluut in dit vak werken, want ik vind het ontzettend leuk. Er valt nog genoeg te ontwikkelen, waar ik een uitdaging in zie. Misschien dat ik in de toekomst vanuit andere perspectieven de gebiedsontwikkeling zal willen ontdekken, zoals bijvoorbeeld bij een woningcorporatie of een ontwikkelaar. Door bij alle partijen op het speelveld mee te kijken, kan ik het ook zien vanuit een ander perspectief dan die van de overheid. Ik kijk niet teveel vooruit, maar voorlopig wil ik absoluut niet bij EIFFEL vertrekken!”