Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Guido Sandtke gaf een half jaar leiding aan een afdeling van Zilveren Kruis

KlantcaseFinance / 31-03-2020

Guido Sandtke werkt bijna een jaar bij EIFFEL als consultant finance Hij zet zijn energie met name in bij non-profitorganisaties. Bij Zilveren Kruis gaf hij een half jaar leiding aan de afdeling Wijkverpleging. Daar zorgde hij voor rust in het team en meer en betere stuurinformatie. Een uitdaging waarin hij kon doen wat hij het leukst vindt: mensen de moed geven om hun hart te volgen en zelf te kiezen voor meer plezier in hun werk.  

“Mensen de moed geven om hun hart te volgen” 

Over de klant 

Met ruim 3,3 miljoen verzekerden is Zilveren Kruis een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Binnen Zilveren Kruis is de afdeling Wijkverpleging verantwoordelijk voor het behandelen van PGB-aanvragen en machtigingsaanvragen voor niet-gecontracteerde zorg. De afdeling bestaat uit wijkverpleegkundigen en administratief medewerkers. De wijkverpleegkundigen beoordelen de aanvragen zorginhoudelijk; zij bepalen of het zorgplan te volgen is en of de zorg goed aansluit bij het ziektebeeld. De administratief medewerkers zorgen voor een goede verwerking van de aanvraag. 

Op weg naar meer rust in het team en betere stuurinformatie 

Het afgelopen halfjaar ondersteunde ik de afdeling Wijkverpleging als interimmanager. Het team zat al een paar maanden zonder manager. De medewerkers hadden behoefte aan rust en duidelijkheid.  

Tussen de werkzaamheden van de wijkverpleegkundigen en administratief medewerkers was een duidelijkere scheiding nodig. De juiste stuurinformatie moest de stijging van de hoeveelheid werk in goede banen leiden. Een zeer uitdagende opdracht.  

Het werk verdelen naar ieders tevredenheid 

De eerste verandering die ik doorvoerde was een scherpe scheiding tussen de werkzaamheden. De wijkverpleegkundigen beoordeelden voortaan alle zorgplannen en de administratief medewerkers alleen de standaardaanvragen. Door het ingaan van een nieuwe procedure voor het aanvragen van machtigingen, was er een stijging van het aantal aanvragen. Er kwam een hoop werk op ons af maar verzekerden en zorgaanbieders kunnen niet te lang wachten uiteraard. Om al het werk gedaan te krijgen werden extra uitzendkrachten ingezet. 

Inmiddels is een nieuwe manager gevonden en ik ben mijn inzet aan het afbouwen. Daarbij ben ik nog steeds in gesprek met de medewerkers om het werk te verdelen naar ieders tevredenheid. Samen bekijken we bijvoorbeeld in hoeverre gestandaardiseerde zorgaanvragen, bijvoorbeeld herindicaties, kunnen worden beoordeeld door administratief medewerkers. Zo kunnen we hun functie interessanter maken en de workload van de wijkverpleegkundigen verminderen. 

Het financevak krijgt een steeds grotere verbinding met data en business intelligence. Besluiten worden steeds meer datagedreven. Zo ook bij Zilveren Kruis. Er was geen data beschikbaar om een goede inschatting te maken van de instroom van aanvragen. Dat maakte goed inspelen op de verwachte werkdruk lastig. Doordat ik minder hoefde te managen, ontstond er ruimte in mijn planning om stuurinformatie te maken in Excel. Forecasts die de afdeling inzicht geven in de verwachte instroom van aanvragen, de beschikbare capaciteit en wat er moet gebeuren om de werkvoorraad tijdig af te handelen. 

Mensen gelukkig maken met mijn beslissingen 

Ook de menselijke kant van het verhaal heeft me altijd aangesproken. Echt met de mens aan de slag. Mensen gelukkig maken met mijn beslissingen. In gesprek blijven en per persoon zoeken naar waar iemand zijn werkplezier vandaan haalt. Ik merk dat ik daar heel veel voldoening uithaal. Daarbij vind ik het wel belangrijk om eerlijk te zijn, mensen geen mooi verhaal voor te houden. En te benadrukken dat ze hun hart moeten volgen. Ook al betekent dat soms lastige keuzes maken. Want ergens blijven hangen waar je niet gelukkig bent, daar wordt niemand blij van. 

Met volle overtuiging ben ik deze opdracht aangegaan. Maar om in één keer 25 mensen aan te sturen in een business die redelijk nieuw is en zonder ervaring, dat was wel een uitdaging van formaat. Zowel van EIFFEL als van Zilveren Kruis kreeg ik alle vertrouwen en vrijheid. En gelukkig ging dat goed, al was het wel moeilijker dan verwacht. Van enkele medewerkers hoorde ik dat ze blij waren dat ik ze de moed had gegeven om een moeilijke keuze te maken. Kijk, dat voelt goed. Dat ik hen echt heb kunnen helpen. 

Opdracht uitgevoerd, en nu? 

De werkzaamheden zijn beter verdeeld en er is meer rust in het team. Verder is er nu meer en betere stuurinformatie beschikbaar.  

Wat ik de organisatie meegeef als mijn inzet straks eindigt? Blijf bouwen aan het team. Leer meer vertrouwen in elkaar te hebben en dingen uit te spreken. En bouw de stuurinformatie verder uit om de klanten snel te kunnen blijven helpen.  

Ambities waarmaken 

Businesscontrollers zijn moeilijk te vinden, maar er is wel veel vraag naar. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd en ben daarna min of meer het vak van controller ingerold. Als businesscontroller ben je meer adviseur dan financial. Je bent vooral bezig met de strategie, en dat heeft mijn voorkeur.  

Ik werd vaak benaderd door bureaus voor controllerfuncties binnen bedrijven. Maar juist mijn expertise breder inzetten voor verschillende bedrijven sprak me zeer aan. Dat niet alle projecten hardcore finance-opdrachten zijn, was één van mijn redenen om bij EIFFEL te gaan werken. Bovendien is het mijn ambitie om door te groeien richting een managementpositie. Door de diversiteit aan bedrijven waar ik nu voor werk, ontstaat er misschien ergens een gelegenheid om dit waar te maken. 

Work hard, play hard 

Bij EIFFEL is iedereen ambitieus en dat zie je terug in het harde werken. Niet alleen bij de opdrachtgevers, maar ook voor EIFFEL zelf. En daar krijg je vervolgens veel voor terug: een spetterend eindejaarsfeest of een heerlijke summer BBQ met cocktails en een DJ. Avond op kantoor in verband met een training? Dan staat er een warme maaltijd voor je klaar vers bereidt door onze huiskok Dennis. Dus als jij je inzet voor EIFFEL, zet EIFFEL zich ook in voor jou! 

Mijn gouden tip voor aankomende Eiffelaars? Realiseer je dat EIFFEL een echte netwerkorganisatie is. Je kan van opdracht naar opdracht gaan. Maar als je echt mensen leert kennen en je inzet, is het makkelijker om leukere klussen te krijgen en intern leuke dingen te doen.