Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Folmer Helder publiceerde een juridische annotatie

BlogLegal / 19-09-2019

Onlangs publiceerde Folmer Helder, Legal Professional bij EIFFEL, een juridische annotatie samen met hoogleraar bestuursrecht prof.dr. Herman Bröring. Een lang gekoesterde wens die waarheid werd. Folmer vertelt waarom: “Bij EIFFEL krijg ik de kans om verder te werken aan mijn professionele bucketlist”.

Een wetenschappelijk artikel publiceren; dát stond hoog op de bucketlist van Folmer Helder. Maar van het plan om na zijn afstuderen op basis van zijn scriptie een publicatie te schrijven kwam het niet. Tijdens zijn studie richtte Folmer zich eerst vooral op privaatrecht, intussen was zijn interesse voor bestuursrecht gegroeid. Hoe nu verder op de arbeidsmarkt?

“Een goede vriendin met wie ik mijn twijfels besprak, reageerde heel resoluut: “Dan moet je eens bij EIFFEL gaan kijken”. Zij werkte bij EIFFEL en nam mij als introducé mee naar een feest op het hoofdkantoor. Daar werd ik aangenaam verrast door de mensen die ik sprak, de mogelijkheden en de sfeer binnen de organisatie. Dus besloot ik te solliciteren als Legal Professional bij EIFFEL.”

Grote variatie aan opdrachten

“Om de organisatie beter te leren kennen, begon ik eerst op een privaatrechtelijke opdracht bij BASF. Al snel kreeg ik de kans om bij de gemeente Utrecht aan de slag te gaan als Jurist Bezwaar op het gebied van omgevingsrecht. Daar mocht ik namens het College beslissingen schrijven op bezwaarschriften. En daarna mocht ik aan de slag gaan bij de gemeente Amsterdam, mijn huidige opdrachtgever. Ook hier kan ik doen wat bij mij past: bezwaren in behandeling nemen en advies geven aan het College van B&W. Dat is één van de leukste kanten van EIFFEL, de grote variatie aan opdrachten.”

De stoute schoenen aantrekken

“De wens om een wetenschappelijk artikel te publiceren bleef kriebelen. Dus trok ik de stoute schoenen aan en stuurde een e-mail over deze wens naar prof.dr. Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht en destijds mijn tweede scriptiedocent. Tot mijn vreugde reageerde hij enthousiast. We besloten een annotatie te schrijven bij de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 november 2018 (ECLI:NL:RVS:3681). Het onderwerp? De bevoegdheidsverdeling bij handhaving en bij het nemen van beslissingen op bezwaar daartegen bij de gemeente Amsterdam, en hoe deze is veranderd.”

Nieuwsgierig blijven

“Dat we dit onderwerp kozen voor onze annotatie was niet geheel toevallig. Professor Bröring is gespecialiseerd in mandaat en delegatie, en deed deze voorzet. De gemeente Amsterdam was immers mijn opdrachtgever. Bovendien had deze uitspraak mijn nieuwsgierigheid al eerder gewekt. Overigens is nieuwsgierig blijven, altijd meer willen weten, één van de kwaliteiten die ik terugzie bij veel Eiffelaars. Je blijven verwonderen over hoe dingen gaan. En blijven nadenken hoe het ook anders of beter zou kunnen. Niet zo gek dat ik een klik had met EIFFEL. Ook mijn opdrachtgevers waarderen die instelling. Dat je je echt wilt verdiepen in de organisatie en de mensen, wilt leren van de vaste medewerkers en samenwerkt om dingen beter te doen. Want zeker in de juridische wereld helpt het niet als je een houding aanneemt van: ik weet wel hoe alles moet.”

Trots

“Tijdens mijn studie las ik de annotaties altijd door om op de hoogte te blijven. En nu was het moment daar dat onze annotatie werd gepubliceerd en gedeeld op internet. Met ook mijn naam eronder. Ben ik best een beetje trots op. Net als op de mooie opdrachten die ik al heb mogen doen in de twee jaar dat ik nu bij EIFFEL werk.”

Professionele bucketlist

“Wat er verder op mijn wensenlijst staat? Meer ervaring opdoen in het procederen. Daarom ga ik als ik kan mee naar zittingen bij de rechtbank of de Raad van State. Ook wil ik juridisch inhoudelijk nog sterker worden, zodat ik sneller de kern uit een zaak kan halen. En het lijkt me leuk om in de toekomst anderen te begeleiden. Of sturing te geven aan projecten. Kijk, dat vind ik nou mooi aan EIFFEL, daar krijg ik de kans om verder te werken aan mijn professionele bucketlist.”

Lees de annotatie van Folmer Helder en prof.dr. Herman Bröring > [link naar annotatie]