Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Yvonne ondersteunt tijdelijk de Legal-afdeling van BASF Nederland

KlantcaseLegal / 25-04-2019

“Continuïteit in het werk en meerwaarde bieden” 

Yvonne Manders, consultant legal EIFFEL, versterkt tijdelijk de Legal-afdeling van BASF Nederland ter vervanging van een zieke jurist. “Wat ik het leukst vind aan mijn vak en waar ik sterk in ben, is mezelf vastbijten in complexe juridische vraagstukken. En mijn opdrachtgever meerwaarde bieden.”

Over de klant

BASF is een chemisch bedrijf dat onder andere hulpstoffen en halffabricaten produceert voor de industrie. Van pigmenten, kunststoffen en bouwmaterialen tot producten en oplossingen voor de landbouwsector. De van oorsprong Duitse multinational heeft verschillende divisies in Nederland.

Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem. Verder heeft BASF diverse productievestigingen verspreid over het land. De Legal-afdeling in Nederland telt drie juristen: één afdelingshoofd en twee legal counsels. Wereldwijd werken er bij BASF zo’n 240 juristen.

Zorgen dat het werk kan doorgaan

Een langdurig zieke jurist op een afdeling van drie mensen. En dat terwijl het tegen de zomer liep en de andere twee juristen tegelijk op vakantie zouden gaan. Bijzonder vervelend. Daarom vroeg de juridische afdeling van BASF EIFFEL om iemand met bedrijfsrechtelijke kennis én enkele jaren werkervaring die het juridische werk met spoed kon oppakken. Iemand die niet uitgebreid ingewerkt hoefde te worden, maar vanaf dag één actief kon meewerken. De match was snel gemaakt: nog voordat Yvonne Manders officieel in dienst kwam bij EIFFEL, kon ze al beginnen bij BASF. Met zeven jaar ervaring als extern adviseur bedrijfsrecht bij een accountantskantoor was zij de aangewezen persoon voor deze functie.

Yvonne: “Wat ik doe als Legal Counsel bij BASF? Zorgen dat het werk kan doorgaan. Dat er continuïteit in zit. Dat contracten, overnames en corporate besluiten vanuit BASF Nederland worden gecontroleerd en de opvolging ervan wordt gestroomlijnd. Heel gevarieerd werk, want alle denkbare bedrijfsjuridische vraagstukken komen voorbij. Werk ik de ene dag bijvoorbeeld aan een grote overname, de volgende dag houd ik me weer bezig met veiligheidsaspecten uit de arbeidsomstandighedenwetgeving. Of met het beoordelen van verkoopcontracten met grote klanten.”

Vastbijten in taaie juridische vraagstukken

“Toen ik bij EIFFEL begon had ik de verwachting dat het een leuke club zou zijn om te starten en binnen een aantal jaren veel ervaring op te doen. Het aanbod van opdrachten en opdrachtgevers is divers, van lichte juridische werkzaamheden tot zware inhoudelijke projecten. Dat maakt werken bij EIFFEL erg leuk en uitdagend. En stel dat mijn opdracht om wat voor reden dan ook eindigt, dan is er bij EIFFEL altijd een mogelijkheid om verder te kijken.”

“Wat ik het leukst vind aan mijn vak en waar ik sterk in ben, is mezelf vastbijten in complexe juridische vraagstukken. De wetgeving en jurisprudentie helemaal uitpluizen om te ontdekken hoe het zit. En op het persoonlijke vlak ben ik goed in contact maken met mensen. Niet alleen binnen de afdeling, maar ook daarbuiten. Ik stel me voor aan veel verschillende mensen, toon interesse en praat met ze. Daardoor weten veel mensen mij nu ook te vinden. Een belangrijke eigenschap binnen EIFFEL. Waar ik trots op ben? Dat ik mezelf de complexe organisatie van mijn opdrachtgever in korte tijd eigen heb gemaakt en goed ben geïntegreerd. Dat wil ik toekomstige Eiffelaars meegeven: ga bij je opdrachtgever aan het werk alsof je een nieuwe werknemer bent. Dan word je heel snel opgenomen in het team en dat maakt het leuker om naar je werk te gaan.”

Je opdrachtgever meerwaarde bieden

“Contact houden met de collega’s bij EIFFEL vind ik soms wel lastig. Ik werk 32 uur per week en zit in principe elke dag bij BASF. Ik kom niet vaak op het kantoor van EIFFEL, maar ik denk wel mee over de dienstverlening. Bijvoorbeeld over onze propositie voor andere opdrachtgevers; wat komt daar commercieel bij kijken?”

“Er zit nog een andere Eiffelaar op het BASF-hoofdkantoor. Die spreek ik regelmatig. Gelukkig biedt EIFFEL voldoende mogelijkheden om op de hoogte te blijven en contact te houden met andere collega’s. De EIFFEL-portal bijvoorbeeld, het intranet waarop alle belangrijke informatie te vinden is. Daarop staat ook een handige kennisbank met producten en tools waardoor ik meerwaarde kan bieden aan mijn opdrachtgever.“

“Wat juist weer heel fijn is, is dat alle collega’s meer dan bereid zijn te helpen. Als ik vragen krijg over specifieke wetgeving waarvan ik weinig kennis heb. Of als er tijdens een opdracht vraagstukken opkomen die op een ander vlak liggen. Zo heb ik samen met enkele collega’s van Analytics een oplossing uitgewerkt in Power BI om het organigram van BASF inzichtelijk te maken. De opdracht gaat daarmee verder dan enkel het juridische werk.“

Uitdagende opdrachten voor veelzijdige Legal Counsels

“Voor opdrachtgevers die een Legal Counsel nodig hebben, is er nog geen lijst met cv’s waar ze uit kunnen kiezen. En dat terwijl we bij EIFFEL heel veel uitdagende opdrachten bij aansprekende organisaties hebben. Dus mijn collega’s en ik kunnen nog wel wat versterking gebruiken.”

Ben jij een Legal Counsel met bedrijfsrechtelijke ervaring? Vanwege het groeiende aantal opdrachten kunnen we je hulp goed gebruiken. Zin om grote organisaties te versterken op juridisch gebied en op die manier mee te draaien op verschillende Legal-afdelingen? Bekijk onze Legal-vacatures en solliciteer direct.

Ervaring van de klant

EIFFEL biedt inderdaad meerwaarde: niet alleen kregen we een professionele en kundige juriste, maar ook een persoon met goed gevoel voor menselijke en organisatorische verhoudingen!

- Coert Becx, Head of Tax, Legal & Insurance bij BASF Nederland