Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Marjolein hielp de gemeente Montferland de nieuwe horeca-exploitatievergunning implementeren

KlantcaseLegal / 19-03-2019

Marjolein hielp de gemeente Montferland de nieuwe horeca-exploitatievergunning implementeren

Een leuk project voor een praktische jurist als ik: zelf de strategie bepalen en uitvoeren, keuzes maken, waarde toevoegen voor de klant én mijn skills verbeteren.

Marjolein Groothedde , consultant legal, werkt ruim vier jaar bij EIFFEL. Zij zet haar kennis en ervaring als jurist met name in bij overheidsorganisaties. Bij de gemeente Montferland levert ze een adviserende en uitvoerende bijdrage aan de implementatie van een nieuwe regel in de APV, bedoeld om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. “Een leuk project voor een praktische jurist als ik: zelf de strategie bepalen en uitvoeren, keuzes maken, waarde toevoegen voor de klant én mijn skills verbeteren.”

Over de klant

Montferland is een gemeente in Oost-Gelderland met iets meer dan 35.000 inwoners. De gemeente omvat twaalf kernen, waaronder Beek, Didam, ’s Heerenberg en Zeddam, en tien buurtschappen. Het gemeentebestuur is gevestigd in Didam.

De afdeling Vergunningen en Handhaving houdt zich momenteel onder andere bezig met het instellen van een nieuwe regel in de APV die ondermijnende criminaliteit moet tegengaan. Een actueel onderwerp dat hoog op de agenda staat van landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. De strijd tegen ondermijning leverde het voortschrijdende inzicht op dat extra regulering noodzakelijk was. Dit gebeurt in de vorm van een exploitatievergunning voor horeca-inrichtingen, die een barrière opwerpt tegen mogelijke criminele activiteiten.

Nieuwe horeca-exploitatievergunning in de strijd tegen ondermijning

Bij het behandelen van een vergunningsaanvraag is het belangrijk dat alle processen en documenten erachter goed ingeregeld zijn. En dat ambtenaren een duidelijk stappenplan kunnen doorlopen om te beoordelen of de vergunning wel of niet verleend mag worden. De nieuwe horeca-exploitatievergunning biedt handvatten om ondermijning beter te bestrijden.

De gemeente Montferland vroeg om een jurist die ervaring had met het proces en de verlening van horecavergunningen. Daarbij vonden ze het belangrijk dat degene die de opdracht zou krijgen, specifieke kennis had of kon verkrijgen op het gebied van vergunningen en horeca. EIFFEL kon dit bieden. Onze expertiseteams vormen een netwerk van collega’s met verschillende ervaringen en kennis. Niet alleen specifiek juridisch inhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van procesvraagstukken.

Dit project voer ik uit in vijf maanden gedurende 3 dagen per week op de afdeling Vergunningen van de gemeente. Hierbij werk ik samen met de gemeentecollega’s op de afdeling om het project te laten slagen.

Mijn klant toegevoegde waarde bieden als expertpartner. Dat vind ik uniek aan EIFFEL.

Waarde toevoegen met onze ervaring

Op dit project ben ik de enige consultant van EIFFEL en voer ik veel taken zelf uit. Ik vind het fijn om zelfstandig te werken. Twee ervaren juristen van EIFFEL werken op de achtergrond mee als sparringpartner om de opdracht tot een goed einde te brengen. Op die manier kunnen we in samenwerking met de medewerkers van de gemeente alle beschikbare informatie meenemen en meewegen. Uiteindelijk leveren we een product op waar de klant tevreden mee is. Met onze uitgebreide ervaring bij gemeentes en politieke sensitiviteit bieden we zo echt toegevoegde waarde

Samenwerken is binnen EIFFEL heel belangrijk. De voortdurende wisselwerking tussen sales en inhoud zorgt ervoor dat we met zijn allen leuke en interessante opdrachten binnenhalen en daardoor een stukje groei creëren. Én tevreden klanten. Initiatief nemen wordt beloond. Als het binnen de strategie en visie van EIFFEL past, mag je eigenlijk alles doen wat je leuk vindt

Als mijn inzet straks eindigt…

… staat er bij de gemeente Montferland een volledig geïmplementeerde nieuwe vergunning waarmee de klant verder kan. Inclusief kennisoverdracht en training van de mensen die ermee moeten werken.

Inmiddels is het werkproces opgesteld, zijn de standaarddocumenten aangemaakt en heb ik meegewerkt om het digitale proces in te richten in het applicatiesysteem. Doordat het project zich nu in een vergevorderd stadium bevindt, kan ik ook enkele uitvoerende taken oppakken voor de gemeente.

Bij EIFFEL ben je regisseur van je eigen carrière.

Leuk project voor een praktische jurist

De opdracht bij de gemeente Montferland is een fijn project voor een praktische jurist als ik. Ik kan strategie bepalen die functioneel uitvoerbaar is. Daarnaast durf ik keuzes te maken en op basis daarvan een advies te geven dat ook aansluit bij de wensen van de klant. Hierbij neem ik de ervaring die ik heb opgedaan bij andere gemeentes telkens mee. Dat was ook nadrukkelijk de vraag van de gemeente. Dit project past daarom bij mij.

Wat ik het leukst vind aan dit project, is dat ik zowel mijn juridische kennis als mijn gemeentekennis kan inzetten. En dat ik als projectleider mijn proces-skills verder kan verbeteren.

Nóg een reden waarom ik dit een fijn project vind, is dat het relatief kort in tijd is. In overleg met mijn opdrachtgever kan ik flexibel omgaan met mijn inzet. Zo kan ik het goed combineren met mijn jonge gezin en mijn interne taken bij EIFFEL. Binnen EIFFEL geef ik vakinhoudelijke trainingen, help ik de Legal-propositie voor lokale overheden opstellen en fungeer ik als aanspreekpunt voor de expertiseteams Legal.

Mijn gouden tip voor toekomstige Eiffelaars? Bij EIFFEL ben je regisseur van je eigen carrière. EIFFEL is een echte netwerkorganisatie, gebruik dat in je voordeel om leuke opdrachten te krijgen. Zorg dat je met iedereen koffie drinkt en contact onderhoudt.

HEEFT DIT VERHAAL JE GEINSPIREERD? BEKIJK DIRECT ONZE VACATURES BINNEN LEGAL