Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Patrick streeft op het rugbyveld en op de werkvloer naar het hoogst haalbare

BlogAlgemeen / 10-05-2024

Deze zomer staat bol van de sportieve hoogtepunten, waaronder de Olympische Spelen. De topsporters die daar in actie komen, inspireren niet alleen fans wereldwijd, maar ook onze collega’s bij EIFFEL. Waaronder Patrick Methorst, professional in team Energie & Transitie. Patrick streeft ernaar om de top van het Nederlandse rugby te bereiken en jaagt tegelijkertijd bij EIFFEL zijn dromen na om impact te maken in de energietransitie. 

“Bij rugby val je samen aan en verdedig je ook met z’n allen. Als je dan een fout maakt, moet je dat oplossen. Die mentaliteit neem ik mee naar mijn werk”, begint Patrick. Hij rugbyt momenteel in het beloftenteam en werkt tweeënhalf jaar bij EIFFEL. “Als op werk iets misgaat, dan ga ik ga samen met mijn team kijken hoe we het gaan fixen.” Deze topsportmentaliteit ziet Patrick terug bij EIFFEL, onder meer tijdens sportieve activiteiten en wanneer een topsporter komt spreken over zijn of haar ervaringen: “Door de sessies met talentcoaches uit de topsport raak ik niet alleen geïnspireerd om alles eruit te halen op de werkvloer, maar het zorgt er ook voor dat ik in mijn sport de volgende stap wil zetten en bij de top van Nederland wil horen.”  

Ereklasse van de hoogspanning  

Patrick kwam ruim twee jaar geleden als trainee bij EIFFEL binnen, gedreven door de ambitie om zowel professioneel als persoonlijk te groeien. “Ik wilde meer agile werken en werd Scrum Master, toepasselijk gezien mijn rugbyachtergrond”, vertelt hij met een glimlach. Het stellen van ambitieuze doelen nam hij mee vanuit het rugby en zette hij in bij EIFFEL. “Ik wilde meer leren over de energietransitie, een complex en uitdagend vraagstuk.”  

In zijn tijd bij opdrachtgever Liander ontdekte hij de uitdagingen van netcongestie bij Tennet, een cruciale speler in de Nederlandse hoogspanning. Patricks drive in rugby – zijn doel om op het hoogste niveau te spelen – spiegelt zijn professionele doelen. “Mijn ambitie is om zowel op het rugbyveld als in mijn carrière in de ‘ereklasse’ te spelen”, vertelt Patrick. Die ambitie maakt hij waar door binnenkort te starten bij Tennet, waar hij onder meer helpt bij het opstellen van belangrijke investeringsdocumenten: “Hier kan ik echt in de kern van het probleem duiken.”  

Samen voor het beste resultaat  

Zowel bij EIFFEL als bij zijn opdrachtgevers werkt Patrick samen met een team. Samenwerken is een van de kwaliteiten die hij vanuit het rugby meeneemt naar de werkvloer. “Of je nou in de sport of op werk als team opereert, je moet elkaar weten te vinden en elkaars kwaliteiten benutten en aanvullen”, vertelt Patrick. “Ik weet van mezelf dat ik niet de snelste ben, maar wel heel sterk. Tackels en harde hits zijn mijn specialiteit, maar je moet me niet aan de buitenkant zetten om keihard met de bal te rennen, want de tegenstander haalt me in. Op het werk is dat niet anders, je hebt elkaar nodig om het beste resultaat te bereiken.” 

Topsportinzichten inzetten bij EIFFEL 

Ook zijn doorzettingsvermogen heeft Patrick te danken aan zijn rugbycarrière. “Rugby is een fysieke sport. Soms krijg je een vervelende tackel, dan moet je wel door”, vertelt hij. “Dan loop je op doorzettingsvermogen, deze vaardigheid zet ik als professional ook in. Ook als het moeilijk wordt blijf ik zoeken naar oplossingen.” In die zoektocht weet hij vaak zijn collega’s bij EIFFEL te vinden. Patrick: “Zij werken weer in andere hoeken van de energietransitie, dat brengt nieuwe inzichten. Die samenwerking binnen het team is erg waardevol.”  

Overwinningen vieren 

“De topsportmentaliteit betekent ook ‘het kan altijd beter’, op het veld ben ik chagrijniger als we verliezen, dan dat ik blij ben wanneer we winnen. Winnen is de standaard”, vertelt Patrick. “Dat gedeelte van de topsportmentaliteit zie ik bij EIFFEL gelukkig niet terug. Hier ondersteunen ze me in het ontwikkelen van mijn eigen kwaliteiten en leer ik dat ik ook fouten mag maken en daarvan kan leren. Hier staat centraal dat overwinningen, hoe klein ook, gevierd mogen worden.”  

Tips van Patrick voor een gouden carrière 

  • Werk altijd samen naar een oplossing  

  • Verzamel de juiste mensen om je heen  

  • Durf fouten te maken, los het op en leer ervan 

Werken bij EIFFEL 

Bij EIFFEL geloven we dat we door de positieve aspecten van de sportsportmentaliteit te implementeren in ons werk, we sneller groeien. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. We zijn ervan overtuigd dat iedereen, sporter of niet, kan profiteren van deze principes. Met onder andere de inzet van onze Talentcoaches en een Performance Manager – jouw persoonlijke coach – ondersteunen wij je tijdens jouw ontwikkeling. Bij EIFFEL gaan we voor samen groeien, risico’s durven nemen en leren van elke uitdaging. 

Vacatures 

Wil jij je ook laten inspireren door de sportmentaliteit en dit toepassen in je werk als professional? Check hier onze vacatures