Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Marieke Bouwhuis: “Bij EIFFEL kan ik mijn ambities in de energiebranche waarmaken.”

Blog / 03-07-2023

Marieke Bouwhuis, senior consultant Energie & Transitie bij EIFFEL, voelt zich in de energiebranche als een vis in het water. Met haar passie voor energie en duurzaamheid werkt ze bij haar opdrachtgever gemeente Harderwijk aan innovatieve oplossingen op dit gebied. “EIFFEL biedt mij interessante opdrachten in de energiebranche én de ruimte om te leren en ontwikkelen.”

“Van oorsprong ben ik ingenieur, ik heb hbo Bouwkunde gestudeerd. Tijdens mijn werk bij bedrijven in de technische sector raakte ik steeds meer geboeid door de energiebranche. Naast mijn werk heb ik de master circulaire economie gevolgd en na het afronden hiervan was het voor mij glashelder: ik wilde verder op het gebied van energie en duurzaamheid.”

Opdracht vol dynamiek en innovatie

“Ik werk via EIFFEL bij de gemeente Harderwijk als Beleidsadviseur duurzaamheid met focus op energie. De gemeente vindt duurzaamheid heel belangrijk en mijn werkgebied is breed. De ene dag doe ik onderzoek naar hoe we woonwijken aardgasvrij kunnen maken. De dag erna ben ik bezig met het opzetten van een smart energyhub voor een bedrijventerrein. De afwisselende, dynamische en innovatieve omgeving maken dat ik hier helemaal op mijn plek zit. Tussen werken bij een gemeente of in het bedrijfsleven zit aardig wat verschil. Je bent aan de slag met publiek geld en meerdere partijen moeten besluiten goedkeuren. Ik kan niet even snel zelf iets beslissen zoals voorheen, dus daar moet ik soms even bij stilstaan. Wat ik mooi vind aan het werken bij de gemeente is de aanjagende rol die we hebben bij het realiseren van duurzaamheidsinitiatieven. Je maakt impact en je verbindt bedrijven en bewoners met elkaar. Daar krijg ik echt energie van.”

Werken in energiebranche

“Werken in de energiebranche is werken in een dynamische wereld die volop in ontwikkeling is en bol staat van techniek. Ik ben vaak met nieuwe dingen bezig en dus echt aan het pionieren. Daarnaast werk ik samen met veel verschillende stakeholders en vind ik het schakelen met al deze partijen erg leuk. Iedereen wil graag vooruit op dit onderwerp, dus er heerst bijna altijd een positieve sfeer en een gevoel van saamhorigheid. Ons team Energie & Transitie bij EIFFEL bestaat inmiddels al uit negentig collega’s. We werken bij verschillende opdrachtgevers, waaronder netbeheerders, gemeenten en commerciële partijen. Onze gemeenschappelijke deler is energie en duurzaamheid. Dankzij onze verschillende opdrachtgevers en achtergronden leren we veel over elkaars werk, waardoor we ons breed ontwikkelen in de energiebranche. Deze kennis nemen we weer mee naar onze opdrachtgevers en zetten we in op projecten.”

“In de energiebranche willen alle partijen graag samen vooruit. Dit zorgt voor een energieke sfeer en een gevoel van saamhorigheid.”

 

Up-to-date blijven in je vakgebied

“Een van de redenen waarom ik voor EIFFEL koos is het grote aanbod van trainingen en opleidingen en de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen. Dit geldt dus niet alleen voor net afgestudeerden, maar ook voor mensen met een aantal jaar werkervaring, zoals ik. Ik doe mee aan het EIFFEL Energy Executive Program, een eenjarige opleiding in samenwerking met de University of Groningen Business School. Hier krijg ik samen met twintig senior collega’s superinteressante interactieve colleges van professoren vanuit verschillende vakgebieden in de energiebranche. Dit heeft mijn kennis over de branche in een enorme stroomversnelling gebracht. Daarnaast maak ik deel uit van een EIFFEL expertiseteam, samen met collega’s die ook bij een gemeente werken op het gebied van duurzaamheid. We spreken elkaar wekelijks en helpen elkaar bij zaken waar we dagelijks mee bezig zijn. ”

Mooie opdrachten en persoonlijk contact

“Naast het vele opleiden en ontwikkelen heeft EIFFEL nog meer pluspunten, zoals het fijne persoonlijke contact. Na mijn start kende iedereen me binnen no-time bij naam. Daarnaast biedt EIFFEL interessante opdrachten bij mooie organisaties. En als je op zoek gaat naar een nieuwe opdracht, staan jouw talent, ambitie en ontwikkeling centraal. Het komt ook voor dat een consultant graag bij een bepaalde organisatie wil werken, die nog geen klant is van EIFFEL. Dan pakt EIFFEL gerust de uitdaging aan om ervoor te zorgen dat die consultant daar een project mag oppakken. Hoe ik mijn eigen toekomst zie? Ik wil de energiebranche nóg beter leren kennen en me verdiepen in de rol van de gemeente. Dat gaat bij EIFFEL helemaal goedkomen.”