Onderdeel van

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl
0

Tom Legerstee over het winnen van de titel ‘Young Sales Professional 2022’!

Blog / 03-05-2023

Onze collega Tom werd op 9 maart na een intensief traject uitgeroepen tot Young Sales Professional van het Jaar. Een prestatie waar hij supertrots op is, en wij niet minder! Omdat we benieuwd zijn hoe het hem is vergaan sinds hij deze prestigieuze titel won, stelden wij hem vijf vragen.

Waarom heb je eigenlijk meegedaan aan deze verkiezing, Tom?

Ik heb meegedaan na een nominatie vanuit EIFFEL. Het was voor mij een hele eer dat EIFFEL juist mij nomineerde om deel te nemen aan deze salescompetitie van de Sales Management Association. Ik twijfelde dan ook geen moment en ging er vol voor. Ik houd namelijk wel van competitie en ga geen uitdaging uit de weg!

Hoe heb je je deelname ervaren? 

Mijn deelname aan de competitie voor Young Sales Professional van het Jaar begon in augustus met de nominatie en al snel volgde de eerste ronde in de regio Oost in Zevenaar. Het bleek de drukste avondspits van het jaar te zijn die dag en ik kwam maar net op tijd. Maar goed ook, want daardoor had ik geen tijd om zenuwachtig te zijn, haha! De volgende ronde was de regionale finale in Nijmegen waar de nummer 1 zich direct zou plaatsen voor de landelijke halve finale tegen de andere nummers 1 van Nederland, uiteraard van de andere regio’s. Helaas werd ik daar geen eerste. Gelukkig kreeg ik een tweede  kans om het in Woerden op te nemen tegen de andere nummers 2 van Nederland. Ik verzamelde de juiste mensen om mij heen en ging met de feedback die ik ontvangen had tijdens de eerdere rondes, vol voor die plek in de landelijke halve finale. Het was een fantastische avond met een goede pitch en gesprek met de jury. Een gesprek over mijn aanpak, omgaan met tegenslagen, mijn ambitie en ontwikkelpunten. Daarna even opladen en toen stond de halve finale landelijk alweer op het programma in Leusden waar ik het dus tegen de nummers 1 van de verschillende regio’s mocht opnemen. Mijn pitch ging goed en ook daar zorgde de jury voor een open en prettige omgeving waarin er een mooi dialoog ontstond. Samen met het gesprek zorgde dit voor een plaatsing in de grote finale waarin ik het mocht opnemen tegen regiowinnares Elise en regiowinnaar Jamel in het sfeervolle Grand Hotel Huis ter Duin. 

“Onderweg naar de eerste ronde belandde ik in de drukste avondspits van het jaar. Ik kwam maar net op tijd en had daardoor geen tijd om zenuwachtig te zijn!”

Op donderdag 9 maart was het dan zo ver. De landelijke finale waarin ik in twee rondes moest laten zien dat ik de titel Young Sales Professional van het jaar verdien. Eerst stond er een onderdeel met een nieuwe onafhankelijke jury op het programma waarbij ik mijn pitch deed en in gesprek ging over mijn aanpak en onderscheidend vermogen. Daarna mocht ik mijn pitch voordragen aan het publiek. Onder het toeziend oog van familie, collega’s en vrienden, maar ook 350 tot 400 vakgenoten in de sales, stelde ik mij kwetsbaar op over omgaan met tegenslagen en mijn ontwikkeling als jonge commerçant binnen de Rijksoverheid in relatie tot complexe aanbestedingstrajecten. Ik vertelde waar ik het meest trots op ben op het gebied van commercie en blikte terug op de afgelopen jaren. Ik was ontzettend zenuwachtig, maar probeerde gewoon door te gaan. Op een gegeven moment begon ik er zelfs van te genieten! Een paar uur later was de prijsuitreiking waar Tisha van Lammeren, juryvoorzitter en commercieel directeur bij T-Mobile mooie woorden had voor alle drie de finalisten. Kort daarna vertelde ze dat ik gewonnen had. Wauw! Wat een traject is dit geweest.

Hoe waren de dagen/weken erna?

De dagen erna stond mijn telefoon op ontploffen, hij bleef afgaan. Ik vond het zo mooi en waardevol om te zien hoeveel mensen, van (oud-)collega’s tot relaties, het mij oprecht gunden en mij feliciteerden met de winst.

“Ik vond het zo mooi om te zien hoeveel mensen, van (oud-)collega’s tot relaties, het mij oprecht gunden en mij feliciteerden met de winst.”

Wat heeft de winst je tot nu toe gebracht?

De winst is mooi. Het is toch een bevestiging van je aanpak, authenticiteit en onderscheidend vermogen als sales professional. Maar nog mooier is het hele traject geweest waarin ik meerdere keren getriggerd ben door diverse salesmanagers en directeuren op het gebied van commercie, persoonlijke groei en vakkennis. Dat is al winst op zich en betekende voor mij persoonlijk een mooie ontwikkeling. Het was namelijk niet makkelijk en ik kreeg te maken met een grote teleurstelling tijdens een van de eerdere rondes. Maar opgeven doen we niet in sales en ik hoop andere collega’s en vakgenoten hiermee te inspireren.

Je hebt een mooi item van je bucketlist gevinkt. Wat staat er nu op het programma qua persoonlijke ontwikkeling? Of heb je even rust 😉

Binnenkort ga ik op vakantie en dat is voor mij altijd een moment om weer even goed na te denken over waar ik mee bezig ben en waar ik mij de komende periode op wil gaan richten. Voor nu dus nog even genieten van de winst!