De uitdaging

SOx staat voor Sarbanes-Oxley, een in 2002 ingevoerde wet als reactie op de falende interne en externe controles van organisaties op de Amerikaanse Beurs. De wet stelt tal van regels die betrekking hebben op het bestuur van organisaties en de financiële verslaglegging van die organisaties. Als antwoord op deze wet hebben veel finance afdelingen de ambitie om te verschuiven van control naar business control. Zo ook onze opdrachtgever binnen de financiële sector. Naar aanleiding van een aantal bevindingen en tekortkomingen in het primaire proces, heeft onze opdrachtgever een programma geïnitieerd. Met als doel: het structureel verbeteren van het primaire proces als de omgeving van de interne beheersing.

De rol van EIFFEL

De implementatie en operationalisatie van het programma neemt veel tijd in beslag. De verwachting is dan ook dat de effectiviteit van de processen en interne beheersing dit jaar niet zal afwijken van de situatie vorig jaar. Maar om als organisatie te blijven voortbestaan, is de ‘licence to operate’ van belang. Dit jaar staat daarom in het teken van het veiligstellen van deze licentie. Hiervoor zal een steekproef/kwaliteitscontrole nodig zijn met als doel om eind 2019 het ‘In Control Statement’ te krijgen. Hiervoor heeft de opdrachtgever onze hulp ingeschakeld. EIFFEL heeft toegezegd om de opdrachtgever te helpen met het inhalen van achterstanden en simultaan het verbeteren van het primaire proces.

Jouw rol

Om dit te realiseren gaan we aan de slag met het realiseren van de SOx compliance en het toepassen van een dynamische cyclus voor het verbeteren van het internal control proces. Als trainee of professional bij EIFFEL draag je hier je steentje aan bij. Jouw rol uitgevoerd in een medior/junior constructie (de medior begeleidt de junior). De werkzaamheden bestaan enerzijds uit het uitvoeren van testwerkzaamheden om vast te stellen of de controls effectief hebben gewerkt. Anderzijds voer je controlewerkzaamheden uit om na te gaan of geadministreerde voorzieningen juist en volledig zijn. Deze werkzaamheden hebben betrekking op:

  • Juiste en volledige opvoer obligo
  • Juiste en volledige registratie van renteverlengingen
  • Juistheid Long Quality Classification
  • Juistheid/volledigheid opgevoerde zekerheden
  • Juistheid vastgelegde kasstromen

Alles wat jouw rol betreft heeft als doel om aan het einde van het jaar het ‘In Control Statement’ te verkrijgen. Een uitdagende rol voor een volgende stap in jouw carrière.

Meer weten? Neem contact op met Jihane En-Nali (06-26564526, jennali@eiffel.nl) of Leonie Westerbeek-Lemmen (06-45702680, lwesterbeek@eiffel.nl)

Werken bij EIFFEL

Wij zijn gericht op groei en daarom krijg je veel ruimte voor ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Hoe je die ontwikkeling combineert met jouw rol bij de opdrachtgever is aan jezelf. Je vult werktijden flexibel in en met overuren creëer je ruimte voor een extra (opleidings-)budget, bovenop je prima salaris. Een leaseauto en extra’s als een onkostenvergoeding, premievrij pensioen en collectiviteitskorting zijn part of the job.